Раздаването на безвъзмездни помощи на калпак като подкрепа в ковид-пандемията, без

...
Раздаването на безвъзмездни помощи на калпак като подкрепа в ковид-пандемията, без
Коментари Харесай

Икономисти: Раздаването на ковид-помощи е зловреден популизъм

Раздаването на безплатни помощи на калпак като поддръжка в ковид-пандемията, без разбор и изследване, е злотворен популизъм. Наливането на тези средства не е дейно, напротив вреди съществено на стопанската система.

Това предизвестиха икономисти от Съвета по стопански и обществени политики. На конференция те показаха социологическо изследване, извършено взаимно с организация " Тренд ", с въпрос:  " Ако страната даде на всеки български жител сумата от 1400 лв., вие персонално какво бихте създали с тези пари? "

Проучването, направено измежду 1008 българи, е във връзка модела на подпомогане в Съединени американски щати, където бяха раздадени по 1400 $ на избрани групи от хора.

Резултатите от анкетата в България демонстрират, че всеобщо хората биха дали тези средства за действия, недопринасящи с нищо за икономическото развиване. Така да вземем за пример 28% от хората биха похарчили тези пари за ремонт на жилището, също 28% - биха платили битови сметки, 27% - за погасяване на банкови заеми, и още толкова - за храна. 23% от интервюираните биха икономисали парите, а 25% - ще ги употребяват за пътувания.

Минимален е процентът на тези, които биха вложили в бизнес или пък на финансовите пазари, което би довело до действителен стопански резултат, показват икономистите от Съвета по стопански и обществени политики. Те са сюрпризирани, че вложението в обучение също не е приоритет за българите, макар, че това е пътят към възстановяване на продуктивността и по-високи заплати.

„ Показваме, че с разходването на едни сходни средства, които на пръв взор звучат ужасно, успеваемостта по линия на стопански напредък ще е доста ниска. В същото време в последна сметка тежко ще се влоши фискалната непоклатимост - дефицитът ще нарасне, а оттова и дълга на България. За огромно страдание българските политици въобще не си вършат труда да създадат сходно изследване. Въпреки това виждаме великодушни обещания от съвсем всяка политическа групировка за разпределяне на страшно доста средства и извънредно огромни обществени политики. Лично аз мога да дефинира като злотворен популизъм, който сега в предизборната акция чакам да се усили “, изясни икономистът Владимир Сиркаров.

От Съвета за икономически и обществени политики разкритикуваха раздаването на 50 лева добавка към пенсионерите, които не са най-пострадалата част от популацията в икономическата ковид-криза. " В същото време това утежнява фиска, без да има никакъв резултат за икономическия напредък. Политическите партии, които стартират сходни мерки печелят само краткосрочни дивиденти “, разяснява Сиркаров.

Икономистът Михаил Кръстев представи съпоставяне на данните от разбора с тези на Съединени американски щати. От тях излиза наяве, че до момента в който над 50% от българите ще разходват финансовата помощ за съществени артикули и услуги, то в Съединени американски щати това биха създали едвам 23%. По отношение на спестяването им у нас това ще създадат 23%, а в Съединени американски щати 37%.

По-голям е делът американците, които ще използват парите за погасяване на задължения – 37%, за разлика от показалите тази алтернатива у нас - 28%. Никой от интервюираните в Съединени американски щати получатели на помощи не счита да ги вложи в поправки, до момента в който у нас този % е 28%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР